Pages

Jan 26, 2013

O duvar, duvarınız…

17 Eylül 1988 Kırşehir Hapishanesi Devrimci Tutsaklar firarda. Belki de tarihin bilinen tek firar anısı fotoğrafı. Ve belki de videoya kaydedilmiş tek firar... Geride bıraktıkları pankartlarıyla:

 “O duvar, duvarınız… 
Vız gelir bize vız.”


Aslında bu firar olayı eski bir geleneğin devamıdır.

 “12 Mart'tan sonra ilk tüneli Devrimci Gençlik dergisinde çıkan yazılardan dolayı cezaevinde bulunan Taner Akçam'ın da aralarında bulunduğu bir grup kazdı. Taner Akçam'ın yanında TİKKO'cu Zeki Şerit, Sadi Güven, THKO'lu Rıza Selman, yankesicilikten tutuklu Muzaffer Erbaş, gasp suçlusu Zeki Özer vardı. 13 Mart 1977'de bulundukları Ankara Merkez Kapalı Cezaevi 8. koğuşta kazdıkları tünelle cezaevinin dışına çıktılar. Grup arkalarında, duvara yazdıkları "O duvar/ o duvarınız/ vız gelir bize vız" dizelerini bıraktı.” Burdan alıntıdır.

Bu olaylar haber olduklarında nasıl da bir gurur gűnűdűr tűm devrimciler için. Nasıl da bir zaferdir ezenin zulmuna ve gűcűne karşı. Foucault’nun sőylediği gibi kaçmak mahkumun tek yapmakla yűkűmlű olduğu iştir aslında. Kaçmak dűşűncesi, umudu ya da hayali bile içeriyi yaşanılır kılan bir şey olsa gerek. Kaçmayıp da ne halt edeceksin sahi. Hele hele dűşűncelerin için tıkılmışsan içeriye. Ama kaçtıktan sonra “o duvar. Duvarınız/ Vız gelir bize vız” demek yok mu o bambaşka bir doyum olsa gerek..

Meraklısına Not: Daha yeni őğrendim kitabı da yazılmış bu kaçışın, Adnan Bostancıoğlu yazmış: Kod Adı T. Kitapda kaçış en ince ayrıntısına kadar yazılmış.

 Şurda da bir yazı var kitap hakkında. Kod Adı T: Müthiş Bir Firar - Adnan Bostancıoğlu

4 comments:

héçé said...

Şahane..

Eleştirel Günlük said...

bence de. Biraz da bilgi ekledim...

Toz said...

Bende hiçbirşey yapmayarak kendi akıl kaçışımı gerçekleştiriyorum.Böyle hikayelerim olamaz belki.Öyle biri değilim.Ama o duvarları yapan kişi olmam.Bu da benim kaçışım beni de alkışlayın.

Eleştirel Günlük said...

O duvarlari yapan biri olmadikca saygi sana Toz,