Pages

Feb 20, 2013

13 Cümlede "Kürt Sorunu"



“Ne okulu? Biz cahili ile başa çıkamıyoruz, okumuşuyla hiç halleşemeyiz.” Doğu da okul açılmasının gündeme gelmesi üzere Genelkurmay eski başkanı Fevzi Çakmak.

“Gizli oy açık tasnife dayanan bir seçim sistemi Türkiye için tehlikelidir. Bu kanun çıkarsa, doğudaki vatandaşlar oylarını ya Hasso’ya ya da Memo’ya vereceklerdir.” Bayındırlık eski Bakanı Cevdet Kerim İncedayı.

“Nerede bir Kürt görürseniz yüzüne tükürün.” Cemal Gürsel.

“Bu ülkede sadece Türk ulusu etnik ve ırksal haklar talep etme hakkına sahiptir. Başka hiç kimsenin böyle bir hakkı yoktur.” İsmet İnönü.

“Doğu da parti teşkilatları kurmayalım. Siz kurmazsanız biz de bizimkileri lağvedelim… Particiliğin milli birliği bozmasından endişe ederim.” İsmet İnönü’nün Demokrat Parti genel başkanı Celal Bayar’a yaptığı teklif.

“Türk bu ülkenin yegâne efendisi, yegâne sahibidir. Saf Türk soyundan olmayanların bu memlekette bir tek hakları vardır; hizmetçi olmak hakkı, köle olma hakkı. Dost ve düşman ve hatta dağlar bu hakikati böyle bilsin.” Adalet eski bakanı Mahmut Esat Bozkurt.

“Vazifemiz Türk vatanı içinde bulunanları behemehâl Türk yapmaktır. Türklüğe ve Türkçülüğe muhalefet edecek anasırı kesip atacağız. Vatana hizmet edeceklerde arayacağımız evsaf her şeyden evvel o adamın Türk ve Türkçü olmasıdır.” İsmet İnönü’nün başbakanlığında 1925 yılında kendisini ziyaret eden Türk ocakları yöneticilerine sarf ettiği sözler.

“Madde 41: ‘Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Bitlis, Van, Muş, Urfa, Ergani, Hozat, Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Palu, Çarsancak, Çemişgezek, ovacık, Hısnımansur (Adıyaman), Besni, Arga, Hekimhan, Birecik, Çermik vilayet ve kaza merkezlerinde, hükümet ve belediye dairelerinde ve diğer kuruluşlarda, okullarda, çarşı ve pazarlarda Türkçeden başka dil kullananlar, hükümet ve belediyenin emirlerine aykırı davranmakla suçlanacak ve cezalandırılacaktır.” Şark Islahat Planı.

“… başlı başına bir Kürtlük düşünmektense, bizim Teşkilatı Esasiye kanunu gereğince zaten bir tür yerel özerklikler oluşacaktır. O halde hangi livanın halkı Kürt ise, onlar kendi kendilerini özerk olarak idare edeceklerdir. Bundan başka Türkiye’nin halkı söz konusu olurken onlar da beraber ifade etmek gerekir.” Mustafa Kemal Atatürk ‘ün 16/17 Ocak 1923 İzmit basın toplantısındaki açıklaması.

“Lozan’da milli davalarımızı biz ‘Türkler ve Kürtler’ diye savunduk.” İsmet İnönü’nün 1969 yılında ulus gazetesinde çıkan anlılarından.

“Varlığım, Türk varlığına armağan olsun.” 23 Nisan 1933 yılında zamanın milli eğitim bakanı Dr. Reşit galip tarafından kaleme alınan Andımız.

“Dağların yüksek kısımlarında, tepelerde yaz kış erimeyen karlar vardı. Güneş açınca üzerleri buzlaşan camsı parlak bir tabaka ile örtülürdü karın yüzü. Üstü sert altı yumuşak olurdu. Bu karın üstünde yürününce, ayağın bastığı yer içeriye çöker, ‘kart-kürt’ diye ses çıkarırdı. Doğulu Türkmenlere, Kürt denmesinin nedeni buydu. Bölücülerin Kürt dedikleri, yüksek yaylalarda, karlık bölgelerde yaşayan Türklerin karda yürürken ayaklarından çıkardıkları sesin adıydı aslında.”  Genelkurmay Başkanlığı’nın bastırdığı “Beyaz Kitap”tan.

“Madde 13/3: ‘Türk ırkından olmayanların serpiştirme suretiyle köylere ve ayrı mahalle veya küme teşkil edemeyecek şekilde kasaba veya şehirlere iskânları mecburidir.” Mecburi İskan Kanunu.

Kaynak: Burdan

5 comments:

Toz said...

Öyle bir sorun yoktu senelerdir.Daha yeni sorun olarak kabul edildi.Bu hızla bir iki ışık yılı sonra barış elde edilir.

Eleştirel Günlük said...

Oyle bir sorun yoktu derken?

Toz said...

Kürt sorunu diye bir sorun kabul etmiyorlardı ya 2000'lere kadar.

Eleştirel Günlük said...

Tamam simdi anlasildi.. Sagol.

RABİA SERTELİ said...

Tesadüfen geldiğim sayfanızda bu yazıda okuduklarımın bir çoğunu biliyordum ama çoğundan yeni haberim oldu. İşin tuhafı bunlar gizli bilgiler de değil. Söylenmiş ve yazılmış. Dikkatimi çeken şu oldu bu durumu yani Kürt milletini yok saymak politikasında Atatürk'ün bir dahli yok değil mi ben yazınızdan böyle anladım. Bilgiler için teşekkürler.
İşlerinizse kolaylıklar dilerim.