Pages

May 22, 2013

Ahlak Polisliği


Ankaray'ın Kurtuluş istasyonundaki görevlilerin sesli uyarı sistemi üzerinden “Sayın yolcularımız lütfen ahlâk kurallarına uygun hareket ediniz” anonsu yaptıkları iddiası, Ankara Milletvekili Levent Gök tarafından İçişleri Bakanı Muammer Güler'e soruldu.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök'ün İçişleri Bakanı Muammer Güler'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkantlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

"Ankara Kurtuluş metrosunda “Sayın yolcularımız lütfen ahlâk kurallarına uygun hareket ediniz” anonsu yapılmış ve yurttaşın tepkilerine yol açılmıştır. Metro yetkilileri, “Metronun kameralarında uygunsuz şekilde görülen gençler için uyarı yapılıyor” biçiminde açıklamada bulunmuşlardır. Bu bağlamda;

1-Metro kameralarının asıl işlevi nedir? Güvenlik midir, yoksa ahlâk ölçümü müdür?

2-Güvenlikle ilgili bir sorun görüntülendiğinde ne yapılmaktadır? Güveni ihlal eden davranışın sonlandırılması anonsa konu olmakta mıdır?

3-İstasyonda araç bekleyen, oturan yurttaşların ahlâka uygun davranıp davranmadıklarını kim kararlaştırıyor? Böyle bir yetki ve görev var mıdır?

4-Böylesi durumlarda anons yapılması talimatını kim vermektedir?

Metro görevlilerine verilmiş bir ‘ahlâk ölçüsü alma’ talimatı var mıdır?

5-Bu tutumun yurttaşları izleyerek fişleyen ve sindiren bir uygulamaya dönüşmesi olasılığına ve bunun doğuracağı tehlikelere karşı ne önlem almayı düşünüyorsunuz?"

No comments: