Pages

Jul 11, 2013

Cinayetleri ve Canileri Gizlemenin On Altın Kuralı

Gün Zileli
11 Temmuz 2013  


Birincisi, cinayetlerinizi mümkün olduğu kadar, kimsenin göremeyeceği, karanlık ara sokaklarda işleyin. Polisiniz, göstericileri buralara sürerek sizlere yardımcı olmalıdır. Mobese kameralarına yakalanmamaya dikkat edin.

İkincisi, mobese kameraları faaliyet halindeyken cinayet işleniyorsa bunların yönünü mümkünse olaydan uzak yerlere çevirmeye çalışın. Eğer mobese kameralarından tespit edilen görüntüler varsa polisiniz kendisine teslim edilen görüntüleri bozmalı ve delilleri karartmalıdır.

Üçüncüsü, cinayet ortalık yerde işlenmiş ve bütün çabalara rağmen mobese kameralarıyla tespit edilmiş, silme ve montajlar da yetersiz kalmışsa cinayeti işleyen kişiyi ya da polisinizi kurtarmak için bazı izahlar bulun. Örneğin, polisinizin silahıyla kendini savunmaya çalışırken saldırganların attığı taşın eline çarpması sonucu silahın ateş aldığını söyleyin.

Dördüncüsü, sopalı, palalı ve tabancalı adamlarınız gündüz gözüyle, polisimizin himayesi altında açıktan açığa saldırılar düzenlemek zorunda kalmışlarsa onlara hemen ortalıktan toz olmalarını söyleyin. Eğer durum görüntülerle falan iyice ayyuka çıkmışsa adamlarınızı bir yerde korumaya alın ve sanığın gözaltında olduğunu söyleyerek kamuoyunun tepkisini yatıştırmaya bakın. Pala, tabanca, sopa gibi suç aletlerini yok ettikten sonra adamlarınızın savcıya ifade vermesini sağlayın. Adamlarınızın, gösteriler yüzünden işi bozulmuş masum esnaf görünümüne bürünmesini sağlayın.

Beşincisi, canilerin yargıdan sıyırmalarına karşı kamuoyu tepkisi çok fazlaysa bakanlarınızdan en ağzı laf yapanının açıklamalar yapmasını sağlayın. Bakan, “bu durumu ben de tuhaf karşıladım” diyerek kamuoyunun gazını almaya çalışsın. Kamuoyu, bazen gaz verilen, bazen gaz atılan, bazen de gazı alınan bir alandır.

Altıncısı, cinayet ortaya çıktığı zaman valileriniz ya da emniyet müdürleriniz, daha olmadı İçişleri Bakanınız, “olay tetkik safhasındadır, durum araştırılmaktadır, araştırmaların adli ve idari safhada olduğu bir durumda daha fazla açıklama yapmak adil yargıya müdahale anlamına gelir” gibi klişelerle oyalamaca yoluna gitsin. Olayı zamana yayın. Delilleri karartmanın ve adamlarınızı korumanın en iyi yolu adli araştırmaya saygı gösteriyormuş ve adalete müdahale etmekten kaçınıyormuş gibi yapmaktır.

Yedincisi, yetkili makamlar ve valiler olarak TV’lere çıkmaktan kaçınmayın. TV sunucularının sorularına makul ve mantıklı cevaplar verin ama bir yandan da otoriter bir ses tonuyla onları “sorumluluğa davet ederek” paylamaktan ve korkutmaya çalışmaktan geri kalmayın. İyice sıkıştırıldığınız bir noktada iftiralar savurarak işin içinden sıyrılmaya çalışın. Karanlık sokaklarda dövülerek öldürülen birini kimin öldürdüğü ne malumdur. Belki de polisi suçlamak için göstericinin arkadaşları dövmüştür onu. Böyle bir ihtimalden, hatta “olgu”dan hiç çekinmeden söz edin. Belirsizlik ortamında kafaları karıştırmak cinayetleri gizlemenin en iyi yoludur.

Sekizincisi, olayların kızıştığı anlarda polislerinizin kasklarındaki numaraları çıkartmalarını sağlayın. Bu, polislerinizin daha da cesur hareket etmesini sağlayacaktır. En iyi polis yargılanmayacağını bilen polistir.

Dokuzuncusu, adamlarınız göstericilere polisinizle birlikte saldırırken polisiniz onları önlüyormuş gibi yapsın ama aslında “sen devam et” arkandayım sinyali versin. Adamınız göstericilerden birine satır, balta, pala veya sopayla saldırıp yere yıktığında diğer göstericiler savunma amacıyla karşı atağa geçerlerse polisiniz siviller arasında bir kavgayı önlüyormuş pozunda ellerini kaldırarak adamınızı korusun ve kaçmasını sağlasın.

Onuncusu, polisiniz ve adamlarınız cinayet işlerken Başbaşkanınız bütün kanallarda aynı anda verilen konuşmalarla polisin işlediği cinayetleri destan olarak sunsun. Bu arada bir kısmı eski solculardan, eski solcu gazetecilerden, eski solcu tarihçilerden, bir kısmı eski bakanlık ya da başbakanlık danışmalarından, bir kısmı yeni başbakan danışmanı adaylarından oluşan bir kalabalık, başbakanın konuşmalarını alkışlasın ve göstericileri kışkırtan bazı dayanışma oluşumlarını topa tutsun. Maddi cinayetler ancak manevi cinayetlerle, vicdanların katledilmesiyle gerçek anlamını bulur.


www.gunzileli.com

Read more: http://www.gunzileli.com/2013/07/11/cinayetleri-ve-canileri-gizlemenin-on-altin-kurali/#ixzz2YjtLUjYT

No comments: