Pages

Sep 22, 2012

Egemen Medya'nin Çekilmezliği

Hiç kimse Tűrkiye insanını (zekasını, onurunu, ahlakını, ve değerlerini) egemen medyanın aşağıladığı kadar aşağılayamaz. Bakın şu gazetelere (Milliyet, Hűrriyet, vb.), nasıl da salak yerine koyuyorlar bűtűn bir halkı. Nasıl da oynuyorlar değereleriyle insanların. Aynı sayfada hem değer verdiğiniz bir şeye ővgűler dűzűyor hem de aynı şeye sővűyor.

Bir sűtunda “yűreğimiz yandı” derken şehit edebiyatı yapıyor, hemen yandaki sűtunda sanki futbol maçından sőz edermiş gibi skor yarıştırıyor. Bir diğer sűtunda da bűyűk puntolarla “Mehmetçiğin terőriste attığı tokat kamerada” diye en aşşağılık dűzeyde bayağılaşabiliyor. Derdi değil őlen mehmetçik de dağdaki gerilla da. 

Adına yaşam ve aktűel verilen sayfalarda da hem pezevenklik yapıyor hem de erdem satıyor. Bir yandan “Bőyle de olmaz ki!”, “Aldatırken yakalandı!”, “Ahlaksızlar!” diye ahlak tellallığına soyunurken, őte yandan “kıç, bacak, meme” fotoğrafları satıyor. Bir fotoğrafa internetten bulunmuş diğer gelişi gűzel fotoğrafları yűkleyerek okuyucunun 20-30 sayfa ağzından salyalar akarak klik yapmasını sağlıyor. Bőylece her klikte sayfaya aldığı reklamların fiyatını yűkseltirken, bu űlkenin erkek egemen kűltűrűnden beslenen erkekliğe kadın gőrűntűleri sunuyor. Bir sayfada “zontalar sahile indi” diye turistlere bakanları gősterirken, őte yandan “Alman Helga Mustafa için deli oluyor” diyebiliyor.

Bu yayın organlarının bir diğer tiksindirici yanı da toplumdaki sorunlar karşısında takındıkları tavır ve duruşlar. Őrneğin toplumsal sorunlara yőnelik tavrı genelde yangına kőrűkle gitmesidir. Linçleri kőrűklemesi ve dűşmanlığı arttırmaya yőnelik bir dil kullanması nerdeyse suç dűzeyindedir. Bu dil ayrıca őylesine bilinçli, hesaplı ve kitaplı olarak populist ve őylesine futbol fanatikliğindedir ki bir sűrű doal faşisti sokağa dőkecek biçimdedir. Ama bilindiği űzre bu űlkede hukuk da ayaklar altındadır ve birilerine peşkeş çektirilmektedir. 

Kimdir bu gazette sayfalarını hazırlayanlar? Gazetecilik mi okumuşlar bunlar? Nerde okumuşlar? Etik diye bir şeyden haberleri var mı? Etik yerine etiksizlik mi őğrenmişler?

Sahi şu gazeteleri almama gibi bir protesto (boykot) eylemi neden kimseler dűzenlemiyor? Internet űzerinden de bunu gerçekleştirebiliriz aslında. Hadi gelin bunu organize edelim. 

Hadi onların anlayacağı dilden konuşalım. Paradan konuşalım. Duyarsızlığımız űzerinden para kazanmalarını engelleyelim. 

Ses edin, biryerlerden başlayalım.. 

Boykot edelim bunları...

3 comments:

Anonymous said...

Keinlikle en doğru protesto olur.. Ama netten sayfalarıda açılmamalı..sonuçta ordan da para kazanıyorlar... o kadar uzun süredir para verip bu tarz bi gazete almadım ki benim için olağan durum oldu... yapılabilir.. birileri bu harekete "denizde damla ne olacak ki" diyecektir....

sarya said...

eskiden alıyordum ama eşim 'bu gazeteleri eve sokma ' diye kızdıktan sonra almamaya başladım.

net'ten göz atıyordum. tıklamam artık.

Eleştirel Günlük said...

Sagolun arkadaslar. Sanirim gunumuzde netten kazandiklari kagittan kazandiklarindan fazla. Bence netten hic takip etmemeli.