Pages

Oct 17, 2012

Sosyal medyada yeni gőrseller, faşist propaganda ve ideolojik tutum

Nefret ediyorum bazı facebook ya da sosyla medya paylașımlarından. Artık kimin șair olduğunu bile karıștırır olduk. Hangi șiir ya da șiirimsi kime hangi șaire aittir bilmek nerdeyse imkansız.

Bir de ortalıkta yoğunca dolașan sığ ve fașist propaganda görselleri var ki, bir çok insan üzerinde düșnmeden bir diz refleksi gibi paylașıp duruyor ortaliklarda. Fașist söyleme hizmet ettiğini bile farketmeden oluyor bu paylașımlar. Ve en tehlikeli fașist propaganda da bu zaten; bilinçsizce içselleștirilmiș yanlıș algılar (lillizyonlar). Daha önce algı ve bilginin manipülasyonunda medyanın rolüne değinmiștim.

Ama nedense insanların, hem de eğitimli ve duyarlı diye bildiğim insanların bile,  bu görselleri paylaștığını görünce zıvanadan çıkıyorum. Bir ara boșver diyordum. Ama sonraları baktım ki olmayacak. Arkadașlığımı yitirecek olsam da ses edip bu paylaștıklarının anlamlarına dair ayna tutmaya çalıșıyorum. Evet rahatsız bile edecek düzeyde “niye bunu paylaștın?” diye soruyorum artık. Çünkü sormasam o propagandalara sessiz onay vermiș gibi hissedeceğim kendimi. Bir de bunları paylașarak kendi zekalarına bile hakaret ettiklerinin farkında olmadıklarını söylemek istiyorum çünkü bu görseller o denli zeka fakiri düșüncelerin ürünleri ki bunu görmemeleri korkunç bir șey. Bu görsellerin en tehlikeli yanı ise direk söylediklerinden öte söylemedikleri - dolaylı olarak sakladıkları ya da gizlice gönderdikleri mesajlardır.

Iște bir örnek. Biraz evvel gördüğüm șu görsele bakın.


Sevdiğim bir arkadaș paylașmıș. Marx’ın sözü mü ondan bile emin değilim. Arakadașımın Marx okumadığını da biliyorum. șimdi söylenen sözle cehaletin yeni bir tanımı yapılıyor burda. Ve korkunç ve alabildiğine sığ bir tanım bu. Cehaletin kriteri olarak doğa bilimlerindeki gelișmeler örnek olarak gösteriliyor. Bir digger kriter de çember sakallı olmak. Bu görsel sadece her çember sakallının cahil, hem de kara cahil olduğunu söylemiyor ayrıca șiddet dolu, korkunç adamlar olduğu önyargısını besliyor. Bu da daha çok Batı merkezli bir mentalitenin propagandası gibi duruyor. Çember sakallının Batılıya korkunç gelmesini anlarım da bize, niye bu kadar korkunç geliyor bu. Ya da korkunç gelmesi gerekiyor. Komșumuz ya da yakın akrabamız çember sakallıyken bu korku politikası nedir? Oysa ki çember sakallı olup oldukça zeki, entellektüel olan insan da vardır ve bu insanlar șiddet dolu değil barıș dolu da olabilirler. Peki bu resmin kaçırdığı, ya da sakladığı diğer cahillikler nelerdir? Bu resmi paylașanlar bu cahilliklerin de farkında mı? Iște bir can alıcı nokta da bu.


Bir diğer cehalet de cahilliği sadece çember sakallıda aramak değil midir? Peki

  • Bol yıldızlı apoletleriyle paşalarının kıçını yalayan cehalete ne demeli? 
  • Kapitalinin űstűnű bayraklarla, hem de kanlı bayraklarla, őrten milliyetçi-kapitaliste sessiz kalan cehalete ne demeli? 
  • Yűzyıllardır birlikte yasadığı insanların sosyal, ekonomik, ve politik haklarının çiğnendiğini gőrűp de sessiz kalan cahilliğe ne demeli? 
  • Kendi cocuklarını yiyen bir canavara dőnűşműş bir devlete durmadan asker çocuk doğurur, kirli savaşlara kurban eder sonra da “vatan sağolsun” diyen cahilliğe ne demeli?

4 comments:

Yeraltından Notlar (¡) said...

Bence resmin orjinalini verseydin daha sağlıklı olurdu ayrıca kusura bakma diyeceğim ama sakıncası da yok hani bakabilirsin, hakikaten saçmalamışsın, öyle ki tekbir getirmeyi unutmuş salt salvolar yapmışsın, üzücü.. Üzücü olan webblog olarak halen bir sıkışma yaşıyor olman.. Ve boşluklarını aldırmaman, -tırnak içinde- (siyasal) konjektörün seni nereye götüreceğini merak etmeye başlamadım dersem yalan olur.

Bence bir tahtaya yaslan!

Eleştirel Günlük said...

Guldurdun beni. Sagol. Sacmalama boyutuna gidip ulkemi ve insanlarini anlamaya calisiyorum. Basi sarikli ve cember sakalli insanlari Kemalist devrim "adam" edemedi. Kemalist veya alabildigine micromanagment yontemine dayali devletciligin ulkeme nefret, sevgisizlik, saygisilik ve benzeri seylerden ote hic bir sey getirmedigini goruyorum. Bu beni boslukta ve ideolojisiz de birakmiyor. Kendimi daha Marxist bile goruyorum. Sen gibi sol adina fasistlik yapmamaya calisiyorum ve dayancak yeni bir yer de aramiyorum. Dayandigim yer dialektik materializm. Ha ateistim de. Ama sende bunu alayabilecek bir kapasitenin oldugundan supheliyim dogrusu...

Yeraltından Notlar (¡) said...

Konu Kemalizm konusu değil ki arkadaşım, o grafiği düzenleyen benim, neyse öyle görünüyor ki resmi başka format ve şekillerde paylaşanlar olmuş, iyi de yapmışlar var olsunlar zira mülkiyetçi de değilim, her zaman derim “kolektivizmin emrindeyim”. O resimde dinin özellikle de egemenlerin ellerinde nasıl durduğunu ironik bir şekilde anlatmaya çalışıyordum. Din dahil, bütün ibneliklerin zenginlerin aklından çıktığına vurguydu bu.

Şimdi gelelim şu Kemalizm paranoyasına, Kemalizm ya da Cumhuriyet diye tanımladığımız bir olgu mu var ülkede, ya da Kemalist hegemonya (rejim) eskisi gibi baskı ve dikta dönemlerinde de, ülkeyi kontrol altında da mı tutuyorlar. Ülkeyi Kemalistler mi(?) yönetiyor, ben mi bilmiyorum. Birinci cumhuriyet tavsiye edildi biliyorum. Şimdi bir aralar sen ve türevlerinin de elleri çatlayıncaya kadar alkışladığı Obama ‘başkan’ olursa ‘ilerici’ bir değişim olacak vs. zırvalıklarını biliyoruz, ya da AKP’nin reformlarını ilericiymiş gibi servis edildiğini de (…)

Gülünç, sol adına faşistlik yapmamaya çalışıyorum derken bile ezik bir görünüm sergiliyorsun, söylediğin ‘faşist’ kelimesini sana iade ediyorum, bırak Marksist olmayı sol bir tavrının olduğunu bile düşünmüyorum.

“…dialektik materializm. Ha ateistim de” böyle demişsin, beni ırgalamıyor n’ist olduğun, pratiğe bakıyoruz. Olduğumuz ve var olduğumuz sürece anti-emperyalist ve anti-faşist oluşumların içinde yer alıp koşulsuz destek vereceğiz. Çoğul kullanıyorum çünkü devrimciler işçidir.

Son olarak yeni yerlere dayanmıyor yeni alanlar yaratıyoruz: Ötekiler / Kızıl Dayanışma ve FKBC olarak!

Eleştirel Günlük said...

Waaaaay sonunda bu internetteki gorselligin kirliliginin kaynaklarindan birini bulduk. Yahu sen ne yapmaya kalkmissin ne ortaya cikmis onun bile farkinda degilsin. Yaptigin gorselde dinin egemen siniflarla iliskine dair hic bir bag ya da gonderi yok. Yaptigin gorsel sadece ve sadece islamifobi'ye hizmet eden bati yaltakcisi gibi gorunen ucuz ve fasist (evet fasist) bir gorsel. Hepsi bu.

Simdi aciklayayim bu niye Kemalist. Cunku Kamlistler cok sevip paylasiyorlar yaptigini. Bunun iki sebebi var: Bir, ancak ve ancak Kemalistlerde bu derece bir islam fobisi var. Iki, ancak ve ancak Kemalistlerde bu derece Bati uygarligina koru korune tapan bir bir yaltakcilik ve kic yalayicilik var. Valla bunlar varken bu yaptigin gorselden de baska bir bok cikmiyor. Sosyalist, mosyalist falan hic bir sey cikmiyor. Marx'in sozunu altina yazarak ancak ve ancak Marx'in kemiklerini sizlatmissindir. Bir de karsilastirdigin seylerde yani Bati'da din yok mu saniyorsun. Batidaki universitelerin %90'nin nerdeyse kilislere ait oldugunu biliyor musun? Sanki Bati o teknolojideki ilerlemesini dinden bagimsiz olmasina borcluymus gibi. Olmaz boyle sacma sapan bir dunya gorusu...

kemalist yonetim mi var. Valla muslumanlar agzina sicti Kemalist totemlerin. Onun icin yuzyilin en acinilasi azinligi durumunda simdi Kemalistler. Ama nedir daha trajikomik olan ne biliyor musun? Kemalist ideoloji insanlarin beyninden oylesi demir paletlerle geciyor ki kendi karsitini yaratirken bile kemalist cekirdekleri oluyor o karsicilarin. Iste Turkiye'deki musluman iktidarin cikmazi da o. Kendileri Kemalizmin devletci fasist yapisini yenileyen rolunu ustlendiler. Yani Kemalist fasizmin yerine kendi islamci fasist anlayislarini yine Kemalizmin cercevesi icinde surduruyorlar. Bu nedenle yok aslinda birbirlerinden farki.

Bir de bak ben bu yazida asil diger cahillikleri goremeyecek duzeyde korlesmenden dem vurmustum. Bak insanlar aclik grevinde, insanlar hayata donus operasyonlarinda katlediliyorken sen tutmus SADECE cember sakallinin ardina dusmussun. Aclik grevindekiler Kürt diye mi, yuzunuzu otelere ceviriyorsunuz? Kiliniz kipirdamiyor Kürtler katledilirken, bu nasil devrimciliktir. Ben o sinif bilincinin icine sicayim ki insanlarin etnisitelerinden dolayi yok sayilmasini, katledilmesini, zulma ugramasini gormesin.

Umarim anlatabilmistir...