Pages

Oct 6, 2007

Madya Bilgisine Giriş 101

Bunlar Bilmeniz Gerekenler
  1. Üstü açık ya da kapalı olarak size gönderilen mesajlar belli bir kültürel, politik ve ekonomik bakış açısına göre yapılandırılmıstır.

  2. Medyatik araçların her birinin (TV, Gazete, Magazin, sinema, vb) kendine özgü karekteristikleri, avantajı ve dezavantaji vardır ve bunlar aracın olanakları ve dili ile (yazı, resim, ses, filim) sıkı ilişkidedir.

  3. Ayni mesajı herkes kendine göre yorumlar. DiKKAT! Aslında bu yaygınca gözlenen bir önkabul ama ortak paydada da medya en azindan aptal çoğunluğun %51’inin ne düşündüğünün üzerinde egemen bir etkisinin var olduğunu da unutmayın.

  4. Bütün mesajlar belli birilerinin çıkarını gözeterek üretilir ve belli bir amacı güder; artı ürün yaratma, birilerinin eğitim ve sanatsal düzeylerini gözönünde bulundurarak ikna etme, vb.

  5. Medyatik araçlar everensel olarak belli bir kültürün ürünü olmalarına rağmen çok özelde de sizin kültürel değer yargılarınızın ve sosyal normlarınızın gözeneklerine konuşlandırılmışlardır. Nasil mi? Siz uyurken bile beyninizin nereden nasıl mesajlar aldığını merak eden bilim adamlarının miliyon dolarlık araştırma giderlerini kim, niye karşılıyor sanıyorsunuz?

Bunlar da Her Medya Bombardumanında Kendinize Sormanız Gerekenler

  1. Kim niye ne amaçla bu haberi ve mesajı yarattı ve benden ne tür bir tepkide bulunmamı bekliyor.
  2. Bu mesajın asıl hedeflediği kitle kim?
    a) Hiçbir şey olamayıp da sonunda Atatürkçü olmuş eski devrimciler mi?
    b) Atatürkçülügün batılılaştiramadığı ama koministlere karşı bir zamanlar büyütüp beslediği şimdi de memleketin başına bela olmuş müslümanlar mı?
    c) Herzaman salaklıklarına cahilliklerine, aşkın gözü kördürü bir üst düzeye trans edip "vatan aşkının sadece gözü değil beyni de kördür"e çıkarmış, Çiller'in ve Demirelin yiğit(!), psikopat(!) katil(!) mafya bozuntusu ülkücüler mi?
    d) Yoksa bir bacak, bir göt, bir çift meme görme arzusuyla kıvranan ve kendini Alman Helgalara ve Rus Nataşalara Türkün nasil da tepeden tirnağa bir "YARAK" olduğunu ispatlamak gibi bir amacı irfan edinmiş zontalara mı?

  3. Bu amaçlara ulaşmak için ne tür teknikler kullanılmış ve nereme hitap ediyor?
    a) Beynime mi?
    b) Kalbime mi?
    c) Hangi cinsel organıma?
    &&&i) Erkekliğime mi?
    &&&ii) Kadınlığıma mı?
    &&&iii) Ibneliğime mi,
    &&&iiii) hemcinsseviciliğime mi,
    &&&iiiii) Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgenderliğime mi?

  4. Ve son olarak da mesajın neresi ne kadar doğru olma olasılığı taşıyor sorusunu sormanız gerekiyor?Mesajın söylenmesi gereken bütün ayrıntıları söylenmiş mi? Hangi filitrelerden geçmiş, neler söylenmemiş, neler sizden saklanarak ima edilmiş?
Ne o! Öyle kolay mı sandınız medya-kurdu olmayı? Medyanın size, çocuğunuza, karınıza, kızınıza, pipisini cümle aleme göstererek büyüttüğünüz o salak oğlunuza tecavüz etmesini istemiyorsanız işte bunları öğrenin, öğretin.


Kolay gele…

4 comments:

Anonymous said...

Radikal'den bir yazi konunuzla yakindan ilgili.
Medya okullara girdi

Eleştirel Günlük said...

Sagolasin anonim arkadas. Merak ediyorum MEB yaparsa mufredat nasil olur acaba?

Friedrich Camus said...

Ben de bu kitabı pek severim.

Eleştirel Günlük said...

F. Camus sagolasin kitap tavsiyesi icin...